Слово «свобода» є сьогодні солодким для багатьох із нас. Так чудово почувати себе вільним! Свобода теж починається тоді, коли відпускаємо на волю іншого. Птаха, паперового змія, іграшкового літака... себе тощо. 

Відомо, що такий персонаж як Козак Мамай, поширений серед українського народу в XVI-XX ст., був образом свободи та вільної людини. Він також часто висів на стіні поряд з іконами... Неодноразово боролася за справжню свободу наша стражденна Ненька-Україна.

Тепер повернемось до релігійної дійсності. Душогубець диявол хоче неодноразово затягнути християн у своє тяжке рабство, неволю гріха, використовуючи для цього різноманітні витончені методи та навіть вдаючи зі себе «ангела світла». Нечистий пропонує наркотики, пияцтво, розпусту у статевій сфері, злодійство, постійні чвари, вбивства тощо, та чи це надійний шлях до щасливої вічності? Слід бути завше обережним, аби не втратити легко цю безцінну свободу християнського (чеснотливого) життя. Оминаймо так звані диявольські приманки, порозкидані скрізь по світі, бо ворог Бога та людини навіть спотворює Слово Боже, щоби нас підступно обманути... Тільки береженого береже Всевишній! «Кожен, хто гріх чинить – гріха невільник!» (Ів. 8, 34).

«Христос нас визволив на те, щоб ми були свобідні. – пише ап. Павло. – Тож стійте і під кормигу рабства не піддавайтеся знову» (Гл. 5, 1). Тільки християнство дарує автентичну свободу – свободу поза гріховним злом (сваволею). «Ви бо, брати, покликані до свободи; аби тільки свобода ваша не стала приводом до тілесності; але любов’ю служіть одне одному» (Гл. 5, 13). Чи ми дійсно свобідні?..

Є, до речі, така повчальна коротка притча:

Одного разу зібралися люди, вийшли в поле, зробивши Богові виклик…

«Якщо Ти, Бог, є, - сказали вони, - то чому у світі панує така жорстокість, чому стільки воєн, вбивств, насильств, грабежів?»

Господь їх запитав: «А вам це не подобається?»

- Ні, звичайно!

- Навіщо ж тоді ви воюєте, грабуєте? Я ж дав вам, Своєму створінню, вільну волю, щоб ви вибирали між добром і злом. Однак ви, люди, полюбивши більше гріх і зло, не хочете відмовитися від свого порочного життя, прагнете раз і назавжди звільнитися від невтомного голосу совісті, не намагаєтеся йти від темряви до світла...

Бачимо, що кожен має завше свободу вибору свободу вибору. Тому варто обирати тільки те, що добре, далеке від зла, відповідаючи за свої вчинки. Не слід ніколи зловживати власною свободою, щоб не потрапити у так звану тінь смерті.