Походження свята

У часи Середньовіччя Константинополь, столиця Візантійської імперії, не раз зазнавав нападу численних ворогів. Одного разу під час такого нападу імператор вже перебував на війні, а тому місто нікому було захищати. Тоді людям стало зрозуміло, що тільки Бог може їх врятувати. Після молитов за порятунок, Андрій юродивий побачив як Пресвята Богородиці покриває усіх своїм омофором, тим самим беручи місто під свій захист. Опісля ворог відступив, а люди були врятовані.

 

Не колись, а зараз

Хоча свято Покрови засноване на історичній події, однак воно має свою особливість. Кожен з нас радіє, коли в нас є хтось (сім’я, родина, друзі, знайомі), хто може допомогти у скрутну хвилину, хто може стати на наш захист. Однак в нас також є хтось більший, хто допомагає не тільки з перспективи земної, а перспективи небесної. Такою великою заступницею для кожного з нас є Пресвята Богородиця. Більше того, Її заступництво було не тільки тисячі років тому, а відбувається і зараз! Марія повсякчасно заступається за нас перед своїм Сином Ісусом.

 

Ти - заступник

У день Покрови, день заступництва Пречиста Богородиця немовби звертається до кожного з нас: «Ти також покликаний бути заступником!» Скільки людей, які нас оточують потребують молитви, поради, розради, потіхи. Скільки не мають що їсти, пити, одягнутися. Скільки потребують нашої присутності, часу, свідчення Бога. Скільки втрачають надію, розчаровуються, впадають в депресію та втрачають сенс життя. Кожен з нас покликаний бути заступником для таких людей, а особливо для своїх домашніх.

А для того щоб заступатися, потрібно вийти зі свого егоїзму, із свого бачення світу, центром якого є «я», із свого комфорту та байдужості. Заступатися значить подумати, не про себе, а про когось іншого.

Таким чином входячи в заступництво, ми тим самим будемо реалізовувати свою любов до ближнього.