Хто такі ангели?

 

21 листопада наша Церква відзначає свято Собору святого Архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил безплотних. Цей день ми особливо застановляємося та роздумуємо про духовний світ. Адже сотворивши наш матеріальний світ, Господь також сотворив і духовний світ. В цьому ж світі перебувають особи, яких ми звемо ангелами чи, краще сказати, духами.

Ангели – це духовні істоти, які мають розум та свобідну волю, не мають тіла та повсякчасно виконують волю Божу.

За Переданням Церкви у духовному світі також є своя ієрархія. Усі духи поділяються на дев’ять чинів:

  • Серафими – «вогненні» істоти. Вони захоплюються і славлять Божу Любов, для них Бог є Любов.
  • Херувими – духи, які величають Божу Премудрість та знають Божі таємниці.
  • Престоли – носії величі та слави Божої, «Богоносці», які споглядають Бога як Царя Слави.
  • Господства (панування) – духовні особи, які славлять Бога як Промислителя-Будівника.
  • Сили – істоти, для яких Бог - Чудотворець.
  • Власті – мають владу приборкувати злих духів.
  • Начала – духи, яким доручено управляти Всесвітом та захищати все створено Богом.
  • Архангели – небесні учителі та великі благовісники. Всього Архангелів є сім.
  • Ангели – вісники Божої волі, настановляють людей до доброчесного і святого життя.

Провідником усіх небесних духів є Архангел Михаїл.

 

Роздумуючи над святом всіх Небесних Сил безплотних можемо повчитися у них двох речей:

  1. Кожний дух у своєму житті зробив великий вибір та прийняв відповідне рішення.
  2. Як небесні істоти реалізовують це рішення.

 

Вибір цілого життя

 

Господь створивши Адама і Єву, дав їм свобідну волю. Вони мали право вибору. Або вибрати Бога, Того, Хто є Життям, Щастям, Любов’ю, Здоров’ям… Чи не вибрати Бога і відповідно не вибрати Життя, Любов, Щастя і Здоров’я. Наші прабатьки мали зробити свій вибір. Однак вони не обрали Бога.

Але право такого вибору також є і у духів. Створивши їх всіх добрими, Господь дав їм також свобідну волю. Люцифер, ангел світла, який спочатку був провідником усіх духів, не вибрав Бога, а радше вибрав себе. Він сам захотів бути для себе життям, любов’ю і щастям. Однак немає життя поза Богом. Немає любові, щастя і здоров’я поза Богом. Тому не обравши Бога, Люцифер, якого тепер називаємо дияволом та сатаною, сам вибрав смерть, нещастя та ненависть, та потягнув за собою третину усіх духів.

Натомість інші духи, на чолі з архангелом Михаїлом, вибрали Бога та прийняли тверде рішення жити по його велінню і слову.

Кого в своєму житті обираєш ти? Чи обираєш Бога, що є Життям? Чи можливо обираєш себе, інших, владу і славу, забезпечення чи якусь річ? За ким ти прийняв рішення іти?

 

Жити згідно свого рішення

 

Обравши Бога, добрі духи прийняли Його в повноті. Не так, що сьогодні слідувати Йому, а завтра ні. Не частково 50/50. Не тільки у якійсь сфері свого життя. Небесні сили прийняли рішення повністю, на всі 100%, завжди і у всьому, не залежно від обставин, причин чи настрою, будь-де, будь з ким, не так як вони хочуть, а в такий спосіб як Господь хоче, йти, довіряти та служити Богу.

В своєму житті наскільки ти реалізовуєш своє рішення бути з Богом? Чи тільки в церкві? Можливо шукаєш альтернативи, виконуючи заповіді на 50%? А можливо молишся тільки тоді, коли маєш гарний настрій? Наскільки ти живеш своїм рішення служити Богу?

 

Просімо наших небесних заступників завжди та у всьому виконувати Божу волю у нашому житті.