«Таємно родився Ти в вертепі, але небо, Спасе, звістило Тебе всім появою зорі, немов устами. І вірою мудреців тобі привело, що кланяються Тобі, тому з ними помилуй нас»

(Тропар Вечірні Різдва)

Щороку ми зустрічаємо різдвяні свята, святкуємо Різдво нашого Господа, який прийшов до нас історично і містично. Ісус наблизився до людей у вигляді беззахисної дитини (потім ставив дитину всім у приклад), а не юнака чи дорослого. «Бог прийшов, аби жити серед людей…Також Його народження вирізняється піднесеною скромністю. Наш Господь приходить без фанфар. Ніхто не знає про Нього», − твердить св. Хосемарія Ескріва.

Різдвяна світла пора... Спаситель цілого людства йде на землю з метою її очищення, спішить до своїх улюбленців і вірних дітей. Слава Божа огортає суцільно всесвіт. Радісна подія наповнює притьмом собою весь простір Вселенної.

«Слово стало Тілом і оселилося між нами, і ми бачили Його славу, славу Єдинородного від Отця...» (Ів. 1, 14). Як же нам тепер через цю милість Бога не прославляти у веселкових колядках нашу спасительну Надію-Христа, Божого Сина?

Він прийшов якраз з любові... З любові, що повік не гасне і яскравим німбом видніє над Христовою Церквою, в котрій знаходимо власне спасіння та надійний притулок.

Дорога, Правда і Життя... Саме ці риси, як випливає зі св. Писання, притаманні Господеві, що воплотився у вбогому Дитяткові, що тепер оспівується в піснях (колядках), є тривкою основою дійства Різдва з його прерізними вертепами (інсценізаціями).

Чи ми дійсно належимо до Ісуса Христа і впорядковуємо своє земне життя відповідно до Його вічного Слова? Згідно з твердженням архиєпископа Тессалоніків Миколи Кавасили, життя у Христі поєднується в нас, починаючи від посвячення у святі таїнства Хрещення, Миропомазання, Євхаристії. «…Сам Христос, у якийсь невимовний спосіб присутній у нас, засіяв у наші душі сутність життя. Він бо направду присутній і допомагає початкам життя, які сам дарував своїм пришестям. Але присутній, не як раніше − у нашому способі життя, у наших бесідах, заняттях і спілкуванні, а в іншому, кращому й досконалішому способі, завдяки якому ми стаємо одним тілом з Ним і живемо з Ним, стаємо членами й усім, що лише має стосунок до цього», − пише він змістовно у своєму творі «Життя в Христі. Важливо є, щоб наше приготування до Різдва Спасителя і саме його святкування включали в себе також прийняття Святих Тайн Сповіді і Причастя, без чого ми віддаляємося від Бога (Церкви).

Одного дня американський журналіст у Нью-Йорку розпитував людей, що проходили вулицею міста: «Яка подія є найважливішою в історії людського роду?». Майже кожен казав, що це, наприклад, «відкриття Америки», «розщеплення атома», «створення літаків», «закінчення Світової війни», «політ астронавтів на місяць» тощо. А один 14-літній хлопець відповів: «На мою думку, найважливіша подія в історії людського роду – це Різдво Ісуса Христа у Вифлеємі».

А що, дорогі у Христі, є для нас найважливішою подією в житті? Щось головне чи другорядне? Якщо народження Месії – тоді ми правдиво щасливі і перебуваємо на добрій дорозі до волоченої Любові. Папа Римський Франциск говорить наступне: «Заохочую вас зупинятися перед вертепом, тому що з нього до нас промовляє Божа ніжність. Там споглядаємо Боже милосердя, яке стало тілом та здатне злагіднити і наші погляди».

Збережімо, отже, Ісуса в Різдві, переживши цей довгожданий празник по-новому. Нехай Він народиться у наших чистих серцях, мов у яслах. Бажаю кожному, щоб ніжний плач любого Малятка-Господа перелився стрімко в нашу втіху: лишень Христос правдиве Багатство і Добро у цьому дочасному світі.

Рецепт щасливого Різдва

Візьміть холодну зимову ніч від Господа Бога. Додайте дві частини білого, іскристого, пухкого снігу та вимішайте це в чистому морозному повітрі, такому, щоб аж дух захоплювало.

Окремо в щедрому серці змішайте чар дівчини, цікавий погляд хлопця і любов батьків. Обгорніть теплим рушником традиційних звичаїв і поставте все обережно в теплому місці, щоб почало ферментувати і рости. Додайте трішки прянощів мрій, якщо Ви молоді, і споминів, якщо Ви старші.

Дозвольте всьому цьому вирости в тепло добрих почуттів до людей. Подавайте на стіл під спів дзвінких колядок і в атмосфері тепла та взаємної любові.

 

Цей унікальний рецепт забезпечить Вам та родині щасливе Різдво Христа!