Триває Різдвяний піст. Піст радості, піст надії, піст очікування приходу у світ Сина Божого. Триває підготовка до свят. У селах ріжуть свині, м’ясники готують м’ясні смаколики. Магазини наповнюються новорічно-різдвяною тематикою, вивішуються гірлянди, сніжок і т.д. Таким собі стартом для швидшого продажу стала «чорна п’ятниця», пропонуючи наче великі знижки на товари. Потроху Св. Миколай скуповує подарунки, про всяк випадок завчасно, щоб можливий «локдаун» йому не перешкодив. Все йде майже по плану… Але…

У гаморі закупів, одягань, прикрашань, святкувань ми можемо забути про одну деталь. Все це - тільки зовнішня оболонка Різдвяного періоду і вона аж ніяк не відповідає суті свята, до якого ми прямуємо – Різдва Ісуса Христа.

Один митець написав ікону. Так, так, саме написав, адже іконописці не малюють, а пишуть ікони, вписуючи за допомогою пензля певний зміст. Так от, один іконописець написав «ікону безликого Різдва».  Дивна та трохи відштовхуюча назва. На цій іконі-картині зображені дві постаті: жінка і дитина. Але ці постаті не мають очей, вух, рота, носа…, вони є безликі, тобто без лиця. Тільки обриси, контури. Більшість дивлячись на це зображення здогадується, що це мабуть Вифлеємська подія народження Ісуса Христа. До того ж є сіно, зірка, яка осяює цих персонажів. Автор професійно поєднує кольори на цій картині, так що кожному вона подобається. Вона задовольняє смаки всіх, і людей з нашої країни і з інших континентів, людей різних віросповідань і навіть невіруючих. Кожен хотів би собі придбати цю картину і прикрасити нею офіс чи оселю. Дивно, але ж ця ікона безлика! Чому?!...

Дуже часто і наше Різдво є безлике. Ми гонимося за купівлею одягу, гірлянд, смаколиків. Це не є погано, це до певної міри є добре. Але ми можемо забути про головного персонажа цього періоду – Ісуса Христа, Бога, який прийняв людське тіло, щоб ми стали наче Бог, святими.

Це Він - лик цього свята, цього періоду. Все інше тьмяніє на Його фоні. Він іменинник! Тож славім Його! Проведімо цей піст і це свято не просто як Різдво, але як Різдво Ісуса Христа!