Щомісяця в Центрі паломника «Симеон Лукач», що в с. Старуня Богородчанського району, в ніч з 29 на 30 число відбуваються нічні чування. Тут також діє музей блаженного священномученика та підпільної УГКЦ. А також щосереди та щоп’ятниці відбувається молитва на унікальній Хресній Дорозі.

Пропонуємо Вашій увазі топ-5 причин чому кожному варто брати участь у нічних чуваннях в Центрі паломника «Симеон Лукач».

  • Пізнати особу блаженного Симеона

Центр паломника «Симеон Лукач» – порівняно молодий для молільників у нашій Церкві, який, втім, дуже стрімко розвивається. Цьому розвитку активно сприяє особа, на честь якої і названий Центр, – блаженний священномученик УГКЦ Владика Симеон Лукач. Саме Старуня є родинним селом блаженного, де він народився, зростав, а також активно трудився для добра Церкви та був добрим прикладом справжнього Христового священника.

Щоразу, коли ви відвідуєте Центр паломника «Симеон Лукач», можна побувати в музеї «Блаженного Симеона та підпільної УГКЦ». Тут серед експонатів – духовне та матеріальне надбання переслідуваної церкви: предмети побуту, одягу, духовна друкована та рукописна тогочасна література, елементи вишивки, священничий одяг, ризи, богослужбовий посуд, тогочасні фото, образи та ікони.

Крім цього, тут представлені особисті речі Блаженного Симеона та речі, які належали мешканцям Старуні в 1946-1989 роках. Всі ці реліквії люди надзвичайно вірно зберігали у своїх домівках. Часто про це навіть не знали їхні рідні, оскільки будь-яка інформація, яка могла вийти «назовні», автоматично наражала відважних вірян на небезпеку бути висланим у Сибір або до ув’язнення.

  • Молитва на унікальній Хресній Дорозі

Мабуть, найвідомішою «родзинкою» Центру паломника «Симеон Лукач» є Хресна Дорога. Вона розпочинається біля джерела Матері Божої Неустанної Помочі. Опісля, стація за стацією, легкою стежиною веде та запрошує до розумів про велику жертву нашого Божественного Спасителя.

Остання стація Старунської Хресної Дороги, в якій Господа кладуть до гробу, представляє собою спеціально розроблену гробницю, де мозаїкою викладено сцену поховання нашого Божественного Спасителя. Стація Гробу Господнього перетворилася на унікальне мозаїчне панно, яке зі своєю творчою командою створював талановитий майстер мозаїки, священнослужитель УГКЦ о. Євген Андрухів.

Праворуч ми бачимо Йосифа з Ариматеї, Івана Богослова і Никодима, який приніс миро, щоби намастити тіло Ісуса Христа. Ліворуч зображені жінки-мироносиці – Марія Магдалина, Богородиця і Марія – мати Івана. Нижня частина мозаїки – це земля, тобто земні люди, які по-своєму переживають смерть Христа. Зазвичай ми дуже драматично переживаємо такі події, бо вважаємо, що терпіння даються, щоб людину впокорити чи принизити. Проте, насправді терпіння ми отримуємо, щоб вдосконалитися.

Завершує всю цю прекрасну композицію Хресної Дороги металевий хрест. Хресне знамення має вражаючі габарити – 25 метрів заввишки та 14 метрів у ширину. Підсвітка виконана по всьому периметру конструкції, так що розп’яття, згідно із задумом, видно на десятки кілометрів довкола. Окрім того, завдяки світлу хрест добре видно з центральної дороги, що також може зацікавити туристів та подорожуючих.

  • Щоразу новий проповідник

Беручи участь у нічних чуваннях в Центрі паломника «Симеон Лукач», ви немов берете участь у коротких реколекціях. А весь секрет у тому, що адміністратор парафії св. Апп. Петра і Павла о. Ярослав Середюк щоразу запрошує іншого священника очолити нічні моління. Сюди приїжджають отці не лише з різних куточків України, але й з-за кордону.

Серед найвідоміших священників-проповідників, які очолювали нічні чування, варто виділити Владику Дмитра Григорака, о. Василя Баглея, о. Володимира Лося, о. Корнилія Яремака, ЧСВВ, о. Йосафата Бойка, ВС та ін.

  • Таїнство Примирення

Вочевидь, найцінніше, що може почерпнути кожна людина, яка бере участь у чуваннях, – це приступити до Таїнства Покаяння. Нерідко люди зумисне очікують чувань, щоби кожного місяця прийти та перепросити Господа у Сповіді.

У Центрі паломника «Симеон Лукач» для цього завжди доступні близько десяти священників, які не лише сповідають, але й відкриті на духовну розмову.

  • Доступна для кожного програма чувань

Живучи за сучасним ритмом, дуже цінним є те, що програма нічних чувань у Центрі паломника «Симеон Лукач» продумана так, щоби нікого не обтяжувати. Чування проходять щомісяця в ніч з 29 на 30 число. Часто наступного дня більшості людей потрібно йти на роботу. Для цього програма чувань, яка розпочинається о 19.00-ій год., завжди завершується до опівночі.

Таким чином, можна взяти участь у цій прекрасній нічній молитві в Центрі паломника «Симеон Лукач» не обтяжуючи себе.

Запрошуємо і Вас на нічні чування в Центр паломника «Симеон Лукач» за адресою: с. Старуня Богородчанського району. Тел.: 067 559 9100.