12 грудня 2021 року виповнюється 490 років з дня Об’явлення Діви Марії у Мексиці, у відпустовому місці, яке сьогодні є всесвітньо-відомим під назвою «ГВАДЕЛУПЕ» і є другим, після Собору Святого Петра у Ватикані, за чисельністю відвідувачів паломників у світі. У центральній базиліці знаходиться Образ Діви Марії, вшановувати який постійно приходять паломники з цілого світу.

З цим Об’явленням пов’язана вся історія християнства у цій країні, бо самі з’яви Марії місцевому новонаверненому Хуан Дієго припадають на той самий час, коли відбувається християнізація народу, коли перші місіонери з Європи приїхали звіщати Христа і Його вчення на ці землі. І Марія стає першою місіонеркою, євангелізаторкою, яка супроводжувала і допомагала місіонерам пізнати Ісуса Христа Спасителя світу і довірити саме Йому своє спасіння. З цієї нагоди 28 паломників з парафії Святих Кирила і Методія (Івано-Франківськ-Крихівці) у супроводі о. Йосафата Бойка, ВС взяли участь у десятиденному паломництві до цієї Святині та інших релігійно-культурних пам’яток Мексики.

Хотілося би коротко, у 10 пунктах, ознайомити наших вірних з цим святим місцем та самим Об’явленням Діви Марії,  щоб його зробити ближчим для кожного українця.

1. 9 грудня 1531 року, Пречиста Діва Марія з'явилася одному з перших християн Мексики Хуан Дієго на пагорбі Тепейяк. Біля руїн язичницького храму, несподівано засяяло яскраве світло і перед ним з'явилася прекрасна смуглява чорноволоса дівчина-метиска, на вигляд їй було приблизно 15 років. Вона мала дивне, блискуче вбрання — рожеву туніку і блакитну накидку із золотими зірками, переперезаною чорною стрічкою, що у ацтеків, місцевого населення, було ознакою вагітності.

2. Молода жінка розмовляла з Хуан Дієго і, серед іншого, сказала такі слова: «Знай, знай із впевненістю, мій найдорожчий і наймолодший сину, що я воістину є Пречиста Пресвята Діва Марія, яка має честь бути Матір’ю єдиного правдивого Бога, для якого ми усі живемо, Творця людей, Господа усього, що навколо нас і нам близьке, Владики Неба і Владики Землі. Прагну, аби тут збудували мою святу обитель, у якій я покажу Його, звеличу Його після Його об’явлення; в усій своїй любові я дам Його людям – Його, який є моїм співчутливим поглядом; Його, який є моєю поміччю; Його, який є моїм спасінням».

3. А також веліла Хуан Дієго передати християнському єпископові Мексики такі слова-прохання про побудову святині: «Піди до палацу єпископа Мексики і скажи йому, що я післала тебе, аби ти відкрив йому, як щиро я прагну, щоб він збудував мені дім тут, спорудив мій храм на рівнині; розкажи йому усе, все те, що ти бачив та подивляв, усе, що ти чув. І будь впевнений у тому, що я віддячуся і винагороджу за це, що збагачу і прославлю тебе; і тому ти дійсно заслуговуватимеш на те, як я винагороджу твою втому, твою послугу у клопотанні в справі, до якої я посилаю тебе. Тепер, мій найдорожчий сину, ти чув моє зітхання, моє слово; іди і виконай свій обов’язок». Чоловік відправився до францисканського єпископа Хуана де Сумарраґа, та той не повірив у його розповідь. Повертаючись додому, Дієґо знову побачив на пагорбі Богородицю та розповів Їй усе. Тоді, Пречиста веліла селянинові наступного дня знову відправитися до єпископа та повторити прохання, підкресливши, що цього бажає Пресвята Діва Марія, Мати Господа. У неділю Хуан Дієґо відправився спочатку до церкви, а вже потім до єпископа. Владика Сумарраґа знову засумнівався і попросив Дієґо передати Богородиці, що йому потрібен хоч якийсь доказ. На пагорбі знову стояла Богородиця, немов би чекаючи Хуана, і попросила прийти сюди ж завтра, аби отримати «знак» для єпископа.

4. Наступного дня – в понеділок Дієґо збирався відвідати важко хворого дядька Бернардіно. Хвилюючись за свого родича, він забув про призначену зустріч із Богородицею і відправився повз пагорб, але все одно зустрів Діву Марію. Вона заспокоїла його, сказавши, що не варто поспішати до хворого, оскільки він вже одужав, але краще піти на вершину пагорба і забрати звідти докази для єпископа. Дійсно в той час відбулося оздоровлення дядька Бернардіно через заступництво Діви Марії, яка виконала свою обіцянку.

5. Коли Дієґо піднявся на пагорб, він побачив, що безплідна донині вершина, незважаючи на зимовий час, була заповнена квітучими трояндами. В той час троянди ще не були завезені на цей континент. Хуан зрізав декілька з них, а Богородиця допомогла загорнути їх в його плащ. На прийомі у єпископа селянин мовчки розгорнув плащ і троянди посипалися на підлогу. Усі присутні впали на коліна, оскільки побачили на плащі дивовижне зображення Богородиці. Це саме цей образ, який ми всі вшановуємо, бо на ньому зображена Діва Марія, Матір нашого Господа, Якого носить у своєму лоні.

6. Згодом на цьому пагорбі було збудовано храм на честь Діви Марії Гваделупської, куди стали прибувати тисячі паломників з усієї Америки. Об'явлення Божої Матері, Її послання, яке міститься в Чудотворному Образі, настільки зачарувало усіх індіанців, що вони почали спонтанно навертатися, приймати послання Євангелія і Таїнство Хрещення, стаючи членами однієї спільноти Католицької Церкви і залишаючи обряди і жертвоприношення, які здійснювали до цього часу, не знаючи Христа Ісуса, єдиного Спасителя світу.

7. В той час, впродовж чотирьох днів чотирнадцять із половиною тисяч чоловік були там охрещені. А вже впродовж 1532-1538 років вісім мільйонів індіанців прийняли християнство. Всього через декілька років після з'явлення Матері Божої відбулася християнізація всієї Мексики, а з часом, це стало початком євангелізації всієї Латинської Америки. Ніколи в історії не повторювалася така неординарна подія – хрещення великої кількості людей в такому короткому часі. Цей собор базиліка є найбільшою святинею та місцем паломництва не тільки у Мексиці, а й у цілій Латинській Америці. І другим місцем за кількістю паломників після Собору Святого Петра у Ватикані. Щорічно до нього приїжджає понад 15 мільйонів людей.

8. Це об’явлення було одне з найбільших чудес та подій в історії людства, адже саме в той час зникла ненависть та взаємна ворожнеча між індіанцями та іспанцями, європейцями, завойовниками. Ці два народи з такими великими відмінностями в культурі, расі, релігії об'єдналися в один мексиканський народ. Попри чисельні і різноманітні мови своїх племен, головна мова народу – іспанська. Такою Особою примирення стала Пресвята Діва Марія.

9. «Гваделупська Богородиця» - це одне із зображень Діви Марії, які існують по всій землі. Богородиця називається «ґваделупська», бо походить від назви міста в Мексиці – Гваделупе, біля міста-столиці Мехіко. Образ вважається нерукотворним і 12 грудня кожного року є днем літургійного спомину Діви Марії Гваделупської. Цей день є також національним святом Мексики. Згідно передання, в часі об’явлення Діва Марія говорила мовою ацтеків «науатль» і сама себе назвала «Гваделупською». А слово «guadalupe», згідно деяких мовних версій означає «та, що розчавлює змія», «та, якої походження є на вершині скелястих гір» чи «та, що виганяє того, хто нас пожирає».

10. В нашому храмі Святих Кирила і Методія в Івано-Франківську (Крихівцях) знаходиться копія чудотворної ікони Діви Марії Гваделупської, яку ми молитовно вшановуємо кожної першої п’ятниці місяця і молимося за дар батьківства і материнства для подружніх пар, які випрошують цю благодать у Господа Бога. Але вірні можуть прийти у будь-який вільний час, щоб помолитися біля ікони. Саме Богородиця стала натхненницею нашого паломництва до Гваделупе, яке з Божою допомогою нам вдалося здійснити і щасливо повернутися додому.