У п'ятницю, 29 жовтня, в Івано-Франківську відбувся V Митрополичий синод. Головною темою цього синоду є: «Актуальний стан втілення в життя рішень Митрополичих Синодів у єпархіях Митрополії».

До участі в Синоді були запрошені всі Єпископи Івано-Франківської Митрополії УГКЦ, а саме – Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, Єпарх Коломийський Владика Василій Івасюк та Єпарх Чернівецький Владика Йосафат Мощич.

Публікуємо Рішення цього синоду, які були проголошені відповідним Декретом:

  1. Взяти до уваги звіт про стан виконання рішень Митрополичого Синоду від 12 грудня 2019 року Божого на основі запитника опрацьованого секретаріатом Синоду.
  2. Взяти до уваги звіт щодо катехизації в Єпархіях Митрополії та для більш ефективного поширення катехитичного служіння, доручаємо головам катехитичних комісій єпархій Митрополії ефективніше співпрацювати задля розвитку катехитичного служіння в Митрополії.
  3. Взяти до уваги звіт про актуальний стан втілення в життя рішень Митрополичих Синодів у єпархіях Митрополії.
  4. Взявши до уваги звіт про механізми втілення рішень Синоду Єпископів УГКЦ 2019 року в єпархіях Митрополії, задля ефективнішого втілення в життя нових законодавчих актів Синоду Єпископів УГКЦ, Архієрейського Синоду УГКЦ в Україні та Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ доручаємо:

а) продовжувати Інститутам Постійної Формації єпархій Митрополії вивчати законодавчі акти Синодів та широко інформувати священнослужителів про них;

б) на зборах протопресвітеріатів в єпархіях Митрополії представляти законодавчі акти Синодів.

  1. Взявши до уваги звіт секретаріату Митрополичого Синоду, доручити секретаріату продовжити працю над Статутом Душпастирської Ради Єпархії та представити на розгляд Отців Митрополичого Синоду;
  2. Для скріплення молитовної єдності Митрополії встановити щорічну прощу в третю суботу травня в Чернівецькій єпархії на честь коронації чудотворної ікони Матері Божої Чернівецької «Надія безнадійних» за участю духовенства та вірних Митрополії.
  3. Просити єпископів Івано-Франківської Митрополії видавати щорічні вісники єпархій, в яких поміщувати пасторальне планування єпархій на наступний календарний рік.
  4. Заслухавши звіт ректорів Церковних навчальних закладів Івано-Франківської Архієпархії про стан навчання в умовах пандемії, рекомендовано наполегливо заохочувати священнослужителів, працівників та всіх студентів навчальних закладів, і працівників усіх церковних інституцій Митрополії вакцинуватися від Covid’-19.
  5. Надати згоду розпочати старання для отримання статусу папської Малої Базиліки для храму Преображення ГНІХ в Гошеві.
  6. Надати згоду на призначення до секретаріату Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії терміном на три роки наступних осіб:

а) о. Ярослав Карп’як – Секретар Синоду

б) о. Віталій Федун – заступник Секретаря Синоду – референт.

в) о. Віталій Токар - експерт з канонічних питань.

  1. Головною темою наступного Синоду Єпископів Івано-Франківської Митрополії визначити: пасторальне планування та постійна формація священнослужителів в Митрополії. Відповідальні за тему Голови інститутів постійної формації в єпархіях.
  2. Наступний Синод Єпископів Івано-Франківської Митрополії Української Греко-Католицької Церкви провести 12-13 травня 2022 року Божого в м. Івано-Франківську. Проповідник на Літургії Владика Йосафат Мощич.

Голова Синоду: Митрополит Володимир Війтишин

Секретар: о. Ярослав Карп’як