11 грудня 2015, в Міжнародний день гір, в конференційному залі готелю «Станіславів» (м. Івано-Франківськ) відбулась четверта квартальна зустріч єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології.

Розпочалась зустріч Божественною Літургією в храмі Різдва Богородиці, під час якої отці-референти в особливий спосіб молились за прийняття правильних рішень під час Кліматичного саміту, який саме в цей день завершився у Парижі.

Дана квартальна зустріч була поділена на 3 робочих блоки. В першому блоці п. Володимир Шеремета, керівник Бюро УКГЦ з питань екології в особливий спосіб привітав о. Михайла Деревенчука, референта Екобюро УГКЦ в Бучацькій єпархії, який нещодавно прийняв св. Тайну Священства з рук преосвященнішого владики Дмитра (Григорака) і після вступних зауважень розпочав загальний аналіз діяльності Бюро УГКЦ з питань екології та Міжєпархіальної екологічної мережі з моменту останньої робочої зустрічі та в цілому за поточний рік.

Підбиття підсумків за поточний рік продовжив о. Володимир Містерман, заступник керівника церковної екологічної інституції, який проаналізував екологічні місії для порятунку створіння, які були проведені екореферентами впродовж вересня і жовтня в різних єпархіях і екзархатах УГКЦ в Україні.

Читайте також: Відзначено переможців 5-го Всеукраїнського конкурсу «Відповідальність за створіння»

У другому блоці кандидат історичних наук п. Олена Гайдукевич представила тему «Природохоронна діяльність УГКЦ» у першій половині ХХ ст. Почуте неабияк вразило присутніх, оскільки природоохоронна діяльність УГКЦ під проводом митрополита Андрея Шептицького була настільки різносторонньою, комплексною і авангардною, що може ще й нині послужити прикладом для всесвітньої релігійної спільноти і природоохоронної діяльності в цілому. Пропаганда природоохоронних ідей поєднувалась з науково-освітньою діяльністю, патріотичним вихованням молоді, а також конкретними актами екологічної дияконії, як наприклад, заснування перших заповідників. Присутнім було дуже приємно констатувати, що їх сьогоднішнє служіння для збереження створіння відповідає і стоїть у службі здійснення ідей та планів праведного Андрея.

В третьому блоці о. Володимир Містерман представив тему «Місце екологічного вчення в Році Божого Милосердя». Аналізуючи булу Папи Франциска “Misericordiae Vultus” священик в особливий спосіб наголосив на тому, що для кращого розуміння доцільності проголошення Святішим Отцем цього надзвичайного ювілею, на Боже Милосердя необхідно подивитись в контексті вчення Папи Франциска. «Святіший Отець з прозорливістю мудреця дивиться на сьогодення і аналізуючи всі процеси, які відбувають на різних рівнях в сучасному світі бачить, що останній аргумент, яким можна врятувати людину, а з нею і цілу Богом створену дійсність – це і є Боже Милосердя», – підкреслив о. Володимир. Священик також розповів про те, яким чином Екобюро зможе здійснювати своє служіння в році Божого Милосердя.

На завершення д-р Володимир Шеремета коротко означив ключові аспекти подальшого служіння для збереження створіння в часі до наступної зустрічі, яка відбудеться у третій декаді лютого 2016 р., а отці-референти поділились своїм досвідом та пропозиціями щодо оптимізації та підвищення ефективності командного служіння.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології