Сьогодні, 5 листопада, виповнюється 10 років з того дня, коли Господь покликав до себе довголітнього Владику Івано-Франківської єпархії Софрона Дмитерка.

Життєвий шлях Владики Софрона – живий приклад самовідданості та любові до свого народу та Церкви. Владика очолював нашу єпархію довгих 29 років. Саме в часі його архієрейського служіння наша Церква вийшла з підпілля та почала шлях до відновлення. Всього за часи підпілля рукоположив понад 65 священиків! Владика Софрон Дмитерко був у когорті духовенства, яка в 1989 р. представляла голос нашої Церкви у Москві.

Сьогодні в Архікатедральному Соборі Воскресіння Христового відбудуться заупокійні богослужіння, на які ми щиро запрошуємо вірних та духовенство, щоби спільною молитвою подякувати Господеві за справжнього світоча УГКЦ Владику Софрона Дмитерка.

Довідково

Софрон (Степан) Дмитерко народився 1 червня 1917 року у с. Бичківці на Тернопільщині. Гімназійну освіту отримав в Станіславові. 

1932 року вступив до новіціату Чину святого Василія Великого. 14 травня 1942 року у Празі отримав ієрейські свячення (святитель Владика Микола Дудаш). 

Упродовж 1944 - 1954 років перебував під арештом як в’язень підпільної Церкви. Після звільнення підпільно душпастирював у Івано-Франківську, Коломиї, Долині, Яремчі та в містах і селах Львівської та Тернопільської областей. 

30 листопада 1968 року прийняв єпископські свячення (святитель Владика Іван Слезюк). У 1973 - 1975 роках вдруге позбавлений волі, працював на примусових роботах на Луганщині. Брав участь у русі за легалізацію УГКЦ.

Після відродження УГКЦ, з 1991 до 1997 року – Правлячий Архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ. Святішим Отцем Іваном Павлом II, Папою Римським, 22 грудня 1997 року було задоволено прохання Кир Софрона (Дмитерка), ЧСВВ, про його емеритуру. 

5 листопада 2008 р. Преосвященний Владика Софрон Дмитерко відійшов у вічність.

Прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ