Сьогодні в Архікатедральному соборі Воскресіння Христового відбулись заупокійні богослужіння, де мололись за Владикою Софроном Дмитерком.

5 листопада минає рівно 10 років від того дня, як відійшов до вічності Владика Івано-Франківської єпархії. Божественну Лутіргію з цієї нагоди очолив Архієпископ і Митрополит кир Володимир Війтишин.

∙  74 роки тому упокоївся в Бозі Праведний Митрополит Андрей Шептицький

По завершенні Літургії, спільно з присутніми вірними, духовенство помолились панахиду в крипті Архікатедрального собору, де і спочиває Владика Софрон.

Біографічна довідка:

Софрон (Степан) Дмитерко народився 1 червня 1917 року у с. Бичківці на Тернопільщині. Гімназійну освіту отримав в Станіславові. 

1932 року вступив до новіціату Чину святого Василія Великого. 14 травня 1942 року у Празі отримав ієрейські свячення (святитель Владика Микола Дудаш). 

Упродовж 1944 - 1954 років перебував під арештом як в’язень підпільної Церкви. Після звільнення підпільно душпастирював у Івано-Франківську, Коломиї, Долині, Яремчі та в містах і селах Львівської та Тернопільської областей. 

30 листопада 1968 року прийняв єпископські свячення (святитель Владика Іван Слезюк). У 1973 - 1975 роках вдруге позбавлений волі, працював на примусових роботах на Луганщині. Брав участь у русі за легалізацію УГКЦ.

Після відродження УГКЦ, з 1991 до 1997 року – Правлячий Архієрей Івано-Франківської єпархії УГКЦ. Святішим Отцем Іваном Павлом II, Папою Римським, 22 грудня 1997 року було задоволено прохання Кир Софрона (Дмитерка), ЧСВВ, про його емеритуру. 

5 листопада 2008 р. Преосвященний Владика Софрон Дмитерко відійшов у вічність.

Прес-служба Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ