У рамках візиту на Прикарпаття, 14 грудня, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав Івано-Франківський національний університет нафти і газу. Ціль візиту заключалась у заснуванні та будівництві нової екологічної культури, процесів співпраці та діалогу задля сталого розвитку.

У стінах університету Патріарха Святослава вітали представники адміністрації, працівники та студенти ІФНТУНГ, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, представники закладів вищої освіти Прикарпаття та інші.

Також у рамках візиту Предстоятеля УГКЦ познайомили з науковою діяльністю університету в ході проведення екскурсій у Геологічному музеї,  Центрі інноваційного розвитку, тренажерному буровому центрі, науковому містечку «Нова Енергія» та спорткомплексу ім. А. П. Ґемби. 

Відвідуючи Геологічний музей, Блаженніший Святослав зробив чудовий подарунок – поновив національне надбання музею мозаїчною іконою Ангела Херувима авторства о. Євгена Андрухіва, що виготовлена з мінералів, зібраних з усіх континентів Землі. 

В ході екскурсій по університету, Блаженнійший Святослав вручив нагороди переможцям Всеукраїнського екологічного конкурсу «Відповідальність за створіння», який уже одинадцятий рік поспіль організовує Бюро УГКЦ з питань екології з метою плекання християнської відповідальності за створений Богом світ – природу та для підвищення екологічної свідомості в суспільстві.

Візит Блаженнішого Святослава до ІФНТУНГ, в основі якого лежить енцикліка Папи Франциска «Laudato Si» (Славен будь) щодо екологічної кризи та догляду за спільним домом, яким для нас є Земля, має кілька символів, серед яких – екологічний та енергоощадний.

Відтак, своє бачення співпраці науки та церкви в цій галузі представив на розширеному засіданні ректорату, присвяченому сучасним екологічним викликам, ректор ІФНТУНГ п. Євстахій Крижанівський: «Візит Патріарха Святослава до нашого університету не випадковість. Ми йшли до цього тривалий час. Це демонструє об’єднання наших зусиль для вирішення глобальних проблем екології, які все гостріше постають у цілому світі. Ми свідомі того, що нафтогазова галузь, яка позитивно вирішує енергетичні проблеми, одночасно навантажує екологію та травмує природу. Щоб зберегти Землю, її природу і клімат для майбутніх поколінь, університет готовий докласти своїх наукових, інноваційних та освітніх зусиль і готовий співпрацювати з усіма, кому не байдуже майбутнє Планети».

Першим кроком до спільного вирішення енергетично-екологічної кризи стало урочисте підписання Договору про співпрацю між університетом та Екологічним бюро УГКЦ. В основі договору – співпраця у сфері екології, енергоефективності й освітньо-просвітницька діяльність. Так, у межах договору передбачається, що в найбільшій церкві Прикарпаття – Церкві святих Володимира та Ольги, університет створить полігон з інноваційних методів обігріву великогабаритних будівель.

«Ми сьогодні спільно присутні на інтелектуальній, знаковій історичній події. Ваш університет – це центр наукової праці світового рівня, особливе інтелектуальне середовище. Воно, наче Прометей, пропонує цілому людству способи розв’язання найбільш болючих питань сучасної цивілізації. Ми є свідками народження нового світу, нової епохи, коли змінюється парадигма людства. Невипадково темою цієї наукової конференції, яка поєднує наукове, виховне і церковне – “збереження довкілля”. Є кілька ключових нерозв’язаних проблем. Відтак хочу назвати дві, щоб ми разом розпочали проєкт співпраці – пошук нових джерел енергії, пошук розв’язання глобальної екологічної кризи», – пояснив Предстоятель усім присутнім.

Патріарх під час свого слова наголосив на тому, що сучасне людство – під загрозою існування. За його словами, енергоносії перетворюються на інструмент війни, шантажу.

«Тож, пошук альтернативних джерел енергії які не будуть вичерпуватися. Сьогодні хотілося б підняти питання етики, моралі, людяності, самої людини. Саме людина є причиною, а відтак першою жертвою екологічної кризи. Питання екології – не лише проблема теорії та підручників. Це питання виживання людини в сучасному світі. Цим питанням повинні цікавитися не тільки науковці, але й кожен батько, мати, вчитель, священник, відповідальний державний діяч, і кожна людина, яка хоче передати цей світ трохи кращим майбутнім поколінням», – закликав бути екологічно відповідальними Блаженніший Святослав.

Також, в ході зустрічі ректор університету Євстахій Крижанівський урочисто нагородив Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Архієпископа Владику Володимира найвищою університетською нагородою – орденом “За заслуги перед Івано-Франківським національним університетом нафти і газу”, подякувавши за багаторічну співпрацю та підтримку з боку Івано-Франківської Митрополії.

Завершився візит Блаженнішого Святослава пресконференцією з прикарпатськими ЗМІ. 

Нагадаємо, що Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Патріарх Святослав в рамках свого візиту на Прикарпаття з нагоди відзначення 10-ліття Івано-Франківської Митрополії УГКЦ відвідав національний технічний університет нафти й газу.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ