В цей непростий час кожен має робити те, що може, щоби спільними зусиллями подолати агресора. Наші воїни боронять нас зброєю, а ми, священники, маємо залишатися зі своїми людьми, щоби нашою молитвою просити в Господа миру. Тому кожен священник має залишатися на своїй парафії зі своїми людьми! Молитися за мир, надавати духовно-психологічну допомогу та організовувати волонтерську діяльність.

На цьому наголосив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, у вівторок, 1 березня, під час зборів протопресвітерів Архієпархії.

Після спільної молитви, Митрополит Володимир запросив до слова представників обласної та місцевої влади. 

Спершу голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук розповіла, що ситуація в області спокійна і контрольована. 

«Силовий блок в області працює дуже добре і на випередження. Я закликаю усіх нас до єдності, уникати сварок та допомагати один одному. В області створено координаційний центр, який займається біженцями та переселенцями та ситуацією, яка складається, стараємося працювати на випередження та забезпечувати область всім необхідним», – розповіла п. Світлана Онищук.

Голова  Івано-Франківської ОДА особливо просила про молитву за президента та за все військо, за настання миру в Україні. Вкінці подякувала за підтримку. 

Своєю чергою голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич висловив прохання до духовенства, щоб заспокоїти людей, не допускати хаосу та наголосити тим, хто організовується в місцеву самооборону, що вони не можуть бути самі по собі, а координувати всі свої дії з місцевою владою, поліцією. Також він закликав старатися допомагати біженцям, які є на місцях в селах та містах.

Опісля міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів про всі оборонні та соціально-волонтерські зусилля, які відбуваються в Івано-Франківській ОТГ! Просив про призначення чергових, які в разі сповіщення про небезпеку можуть підсилити сигнал сирени, особливо там, де не дуже добре його чути, церковними дзвонами. Митрополит Володимир у відповідь звернувся до священників, щоб на час війни дзвони використовувалися виключно у разі тривоги. Також міський голова подякував за ініціативу Антикризового координаційного центру щодо обладнання підвальних приміщень храмів в укриття. Також він наголосив на важливості онлайн-трансляції богослужінь з храмів та донесення офіційної інформації до вірних.

Далі слово мали представники Мальтійської служби допомоги та БФ «Карітас» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ. Зокрема п. Роман Яручик розповів про те, що біля Архікатедрального собору вже розгорнуто польову кухню, проводиться онлайн-навчання про надання першої допомоги, а також готуються гуманітарні вантажі. Відправлено  волонтерів з кухнею на кордон, щоб якось допомогти та погодувати біженців, які затримуються на кордоні. Він попросив про молитву та звертатися за допомогою до психологів Мальтійської Служби. Щодо допомоги від людей п. Роман наголосив, щоб всі бажаючі звертали увагу на те, які зараз є потреби. Вся інформація є на сайті та фейсбук сторінці Мальтійської Служби допомоги.

Синкел соціального служіння та директор БФ «Карітас» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ о. Володимир Чорній наголосив на тому, щоб кожен священник зорганізував волонтерське служіння людей, а також поцікавився, хто з парафії пішов на війну і молився за тих військових. Він попросив, щоб всім священникам роздали QR-код «Карітасу», за яким біженці на місцях можуть заповнити та вислати електронну анкету зі списком тих речей, яких потребують.

Далі слово мав Генеральний вікарій Архієпархії митр. прот. Степан Балагура. В ньому він зазначив наступне:

- Священник має бути на своєму місці та в цей особливий період бути ще більш активним в душпастирстві для своїх вірних та переселенців, з якими слід в делікатний спосіб увійти в контакт та дізнатися про їхні потреби.

- В часі війни дзвони використовуються виключно для сповіщення небезпеки, а не скликають на молитву.

- Попросив подати інформацію про те, в кого є підвали в храмах, які можна використати як бомбосховища.

- Закликав щодня молитися Службу Божу та «Молебень в часі війни», а також до більшої присутності для надання духовної та психологічної підтримки.

- Попросив подати інформацію про будинки на парафіях, де можна прийняти біженців. 

- Подякував тим, хто вже надав допомогу через Антикризовий центр Архієпархії та закликав всіх інших активізувати свою працю.

На завершення Віце-економ прот. Віталій Максимів розповів про перші кроки соціальної діяльності Архієпархіального Координаційного антикризового центру. Священник подякував о. Ярославу Підлуському, протопресвітеру Боднарівському, за те, що перший привіз посильну допомогу. Також закликав через пресцентр до кінця дня подати альтернативний номер телефону для вайберу, де кожен декан буде отримувати оперативну інформацію з координаційного центру. Повідомив про те, як використовуються адміністративні будинки Архієпархії та попросив на місцях слідкувати за тим, якої якості одяг чи постільну білизну приносять люди.

Наступні збори відбудуться 4 квітня, в понеділок.

Про всю діяльність Координаційного антикризового центру Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ ми будемо інформувати вас у щоденних інформаційних повідомленнях. Слідкуйте за ними на нашому сайті та у соцмережах.