У вівторок, 6 грудня, відбулася зустріч Комісії у справах душпастирства охорони здоровʼя та руху «За життя».

Зустріч відбулася у приміщенні Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, туди завітали представниками руху «За життя» в особах п. Ярослава Дубаcа, п. Мирослава Возняка, капелана міського та обласного перинатального центру — о. Руслана Пʼясти, а також п. Яни Хрін — менеджерки із комунікацій обласного перинатального центру.

Основною метою зібрання стало  обговорення можливості широкої популяризації того, що перинатальні центри Прикарпаття — за життя. Адже, вони наділені сприятливими умовами для відповідального батьківства та материнства, зокрема.

Отець Ярослав Рохман — голова Комісії у справах душпастирства охорони здоровʼя розповів, що на зборах говорили про спільну хартію, де стейкхолдерами є Церква та влада, перинатальні центри та громадські організації нашого міста.

«Всі говорять про те, що ми за збереження життя. Перинатальні центри — це не тільки місця, де відбуваються пологи, але й простір, де є інформативна система, яка говорить про зачаття та народження дитини», — зазначив священнослужитель.

Наступною темою для обговорення  була розмова про сумління лікаря, про яке зазначається у резолюції Ради Європи, і говориться про те, що лікар повинен мати свідоме розуміння щодо абортів.

«Під час розмови ми декілька разів наголошували на тому, що основною нашою метою є сімʼя, зокрема, гармонія батька та матері. Говорили й про природне зачаття та виношування дитини, а згодом її народжування та виховання», — розповів о. Ярослав.

Спілкувалися про важливість праці капелана у жіночих консультаціях, бо саме він повинен надавати інформацію та допомагати вагітним жінкам, а також тим, які готуються до такого відповідального процесу.

Основна мета зустрічі —  у всіх перинатальних центрах провадити рух «За життя».

Комісія душпастирства охорони здоровʼя та рух «За життя» мають на меті створити статут спільного обʼєднання, у яке будуть входити Церква, влада, громадські організації та перинатальні центри. І згідно із цією декларацією, вони зобов'язують себе та інших дотримуватися етичних норм, і своєю діяльністю допомагають будувати світле спільне майбутнє.

На зустрічі було обговорено й місію «Рахиль», як особливу допомогу від церкви для подружжів, які з будь-якої причини втратили дитину.

На завершення о. Ярослав подарував п. Яні молитвеник, який стосується дару батьківства, народження та збереження життя дитинки, а також містить молитви за лікарів, які покликані зберегти життя.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ