26 листопада в конференційному залі Навчального корпусу Архієпархії відбулася всеукраїнська науково-практична конференція «Митрополит Андрей Шептицький в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України», присвячена 150-й річниці від дня його народження.

Конференцію проводили:  Івано-Франківський Богословський Університет імені св. Івана Золотоустого разом з  Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, за підтримки Івано-Франківського Архієпархіального управління УГКЦ та Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Розпочався даний захід виставкою архівних книг із фонду Праведного Митрополита Андрея наукової бібліотеки Івано-Франківського Богословського Університету.
Відтак, словами привітання до присутніх учасників і гостей конференції звернувся ректор  Івано-Франківського Богословського Університету прот. д-р Олександр Левицький. Оголосивши пленарне засідання відкритим, отець-ректор зазначив, що день вибору проведення конференції саме 26 листопада є невипадковим, адже в цей день Церква вшановує пам’ять св. Івана Золотоустого, покровителя ІФБУ. Очільник університету також наголосив на важливості дослідження постаті Митрополита Андрея і його архіпастирської діяльності, окреслюючи тим самим мету проведення даного наукового дійства.

До учасників конференції також звернувся професор-доктор Ігор Євгенович Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, привітавши присутніх, відзначив величезний внесок Митрополита Андрея не лише у розвиток Церкви, а й у державотворчі і культурні процеси нашої Батьківщини.

Опісля, відбулася презентація пересувної виставки «Митрополит Андрей Шептицький – Мойсей українського народу», підготовленої Державним архівом Івано-Франківської області спільно з парафією свв. Кирила і Методія с. Крихівці Івано-Франківської Архієпархії. Представляли виставку Гриник Ігор Іванович, директор Держархіву, та Соловка Любов Михайлівна, заступник начальника відділу використання інформації документів Держархіву.

Після завершення презентації, конференція продовжилась виголошенням доповідей. Першим доповідачем був о. Святослав Кияк, доктор теології і філософських наук, завідувач кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника. Отець-доктор Святослав у своєму виступі висвітлив питання «Архіпастирська діяльність Митрополита Андрея Шептицького в першій третині ХХ століття».

Наступним елементом наукового дійства стала презентація книги директора Видавництва «Манускрипт-Львів», краєзнавця Петра Андрійовича Меленя «Андрей Шептицький. Блажен той муж…», присвяченої 150-річчю від дня народження Великого Митрополита.

Після невеликої перерви на каву, в аудиторіях ІФБУ проходили секційні засідання. Секцій було п’ять, кожна з яких розкривала і обговорювала окрему тему: «Митрополит Андрей – великий праведник України», «Роль УГКЦ в українському національному відродженні (ХІХ – першої пол. ХХ ст.), «Греко-Католицьке духовенство у підпіллі та еміграції», «УГКЦ перед викликами ХХІ ст.», «Постать Митрополита Андрея в українській літературі та мистецтві».

Завершилась всеукраїнська науково-практична конференція «Митрополит Андрей Шептицький в релігійно-церковному і громадсько-культурному житті України» підведенням підсумків у конференційному залі ІФБУ.

Пропонуємо Вашій увазі фотозвіт конференції

 

Підготував Ростислав Гадада