«Зберегти сім’ю.» Така промовиста назва нового і останнього в цьому році номера журналу «Слово».  В центрі уваги  ― сім’я: християнська, доброчесна і міцна. В сучасному світі сім’ям щодня доводиться стикатися з різноманітними випробуваннями. Не так легко створити свою сім’ю,  цьому має передувати цілковита  готовність та свідомість подругів. А  ще важче її удосконалювати, леліяти та не дозволяти  нікому і нічому порушувати у ній  баланс. А основне, не можна забувати про Ісуса, який є Третім  не зайвим поміж двох подругів і без якого шлюб, сім’я не може втриматися. «Шлюб спасає природну любов, бо в Святій Тайні Подружжя Христос перемінює її на надприродну. Тільки така любов не лише триває до кінця, а й долає силу смерті… Ісус Христос входить  у життя наречених і стає їхньою любов’ю, він  є Третім, не зайвим…»,  ― пише отець Роман Терлецький, розпочинаючи таку надважливу тему.

Уляна Андрусів проводить паралель  між тими видами рослин і  тварин, які занесені до Червоної книги України,  і сім’єю ― інституцією, яка теж перебуває під загрозою знищення. Бо ж знаємо, скільки всього сучасного і неприйнятного  з’явилося у світі, навіть більше: легалізовують так звані одностатеві шлюби, і  все це робиться на державному рівні! А ще  ― спілкування, яким зараз так часто подруги нехтують. Це також одна з причин розпаду шлюбів: «Як часто ми розділяємо побут чи ліжко, але  як рідко інколи ділимось найсокровеннішим, що є на серці. Як часто чуємо факти й інформацію з уст людини, але як рідко намагаємося почути глибше ― які емоції, почуття стоять за словами?»

Про виклики сучасного світу та шляхи зміцнення сім’ї розмовляє Галина Литвин із єпископом  єпархії святого Володимира Великого в Парижі Владикою Борисом Ґудзяком.

Читайте також: Відбудеться презентація кліпу та програми телестудії "Апостол"

«Багато  подруж не здатні здійснювати обіцянки бути разом назавжди.  Життя плинне, наші обіцянки ― «пластмасові» і швидко плавляться за найменших випробувань… Зараз дуже важливими є дошлюбна підготовка і супровід молодих пар, підтримка та катехизація дітей… Ми маємо власні патології, від яких іноді треба боронитися  іншим, наприклад, грубість та побутове хамство, з якими ми зустрічаємося мало не щодня…»

А ще нпші читачі помандрують неординарною та цікавою Чехією разом із Катериною Воїнською  і матимуть змогу дізнатися багато неочікуваного з життя чехів, яке часто відрізняється від способу життя практикуючих християн українців.

Зі статті о. Йосафата Бойка «Наділені даром кликати до життя» дізнаємося про такі методики запліднення, зокрема штучне запліднення (in vitro), які суперечать християнській моралі, адже  вони порушують цінність як подружжя, так і зачатої дитини, яка має природне право бути зачатою природним шляхом.

Уже традиційно Марічка Артиш розповідатиме читачам  про те, як навчитися правильно поводитися зі своїми коштами. Читайте у рубриці «Економіка з розумом» статтю «Сім’я і гроші: що не так з нашим бюджетом?»

В «Історії прекрасної любові» від Ліліани Лавренюк ідеться про подружжя Карпових, про їх секрети сімейного щастя, а ще тут дізнаєтеся про спільноту для подружніх пар «Подружні зустрічі».

Побуваєте і на «музичній» сторінці, де познайомитеся з новим проектом «Kerygma Project» від талановитого українського гурту «Кана» та  благодійного фонду імені А. Шептицького. Власне, більше  про християнську музику в Україні та її просування молодими ентузіастами читайте у статті «Kerygma Project» ―  «Особлива музика, що промовляє!».

Бути матір’ю не так просто, а бути зразковою мамою ― і поготів! Історія святої Жанни Беретти-Молли вражає кожного, хто заглиблюється у її долю. Цій жінці довелося пройти нелегкий шлях життя, але жила вона гідно, чесно, активно та з вірою в Бога. Та, що віддала  своє життя, аби жила її дитина, промовляє до нас і нині, щоби ми зберегли свою сім’ю зараз, щоби плекали її і захищали, були для неї надійним тилом у всіх нашестях та випробовуваннях. Читайте статтю Ірини Боднар про святу маму Жанну Беретту-Моллу в рубриці «Рецепти святості».

До вашої уваги також святкова хрестиківка «Різдвяна», а разом з тим ― можливість узяти участь у розіграші книг.

Подорожуймо разом зі «Словом», шукаймо у ньому відповіді на питання, які для нас важливі, але найголовніше: бережімо сім’ю і присутність Господа у ній!

 

Ірина Садула-Боднар