Як ми повідомляли раніше, 7-8 грудня, в  Івано-Франківську відбувся Собор Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ на тему: «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ». Собор проходив в приміщенні Духовної семінарії.

Пропонуємо до вашої уваги рішення собору Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Декрет 

На славу Святої, Єдиносущної, Животворящої і Нероздільної Тройці,

Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Божою милістю

Кир Володимир Війтишин

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський 

Всечесним і всесвітлішим отцям, преподобним монахам та монахиням,

возлюбленим братам і сестрам у Христі Івано-Франківської Архієпархії. 

Ми, владою нам даною, взявши до увагу рішення Синоду Єпископів УГКЦ 2017 та 2018 років (№ 35, 17) та заслухавши думку пресвітерської ради Івано-Франківської Архієпархії (від 7 травня 2019 р. Б.), у відповідності до кан. 237 §1 Кодексу Канонів Східних Церков, скликали собор Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ, який відбувся 7-8 грудня 2019 року Божого у м. Івано-Франківську в Духовній Семінарії ім. священномученика Йосафата.

Тема собору, над якою ми роздумували, була: «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ».

У соборі взяли участь представники духовенства, монашества та мирян.

Були заслухані доповіді, які окреслили сучасний стан еміграції, про єдність парафій Івано-Франківської Архієпархії та єдність УГКЦ.

Згодом відбулася праця в групах, де делегати дискутували над головною темою собору.

Плодом доповідей і дискусій у групах були проголосовані резолюції, які подані на розгляд та затвердження Архієпископу і Митрополиту Івано-Франківському.

Уважно проаналізувавши та вивчивши напрацювання делегатів собору,

ми, владою нам даною,

у відповідності до кан. 241 ККСЦ,

затверджуємо та проголошуємо рішення собору Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

від 7-8 грудня 2019 року Божого, а саме:

 

Розділ І. Еміграція, поселення.

  1. Рекомендуємо священнослужителям Івано-Франківської АрхієпархіїУГКЦ широко інформувати вірних про служіння УГКЦ поза межами України, щоб вони у випадку еміграції могли інтегруватись у місцеві парафіяльні спільноти.
  2. Доручаємо парохам та адміністраторам Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ принаймні раз у місяць звершувати Божественну Літургію за вірних парафії, які тривалий час перебувають поза парафіяльною спільнотою.
  3. Доручаємо редактору митрополичої газети «Нова Зоря» започаткувати рубрику на тему: «Твоя Церква завжди всюди з тобою». У даній рубриці висвітлювати життя наших парафіяльних спільнот, які знаходяться поза межами України.
  4. Доручаємо прес-службі Івано-Франківської Архієпархії започаткувати на офіційній інтернет-сторінці Архієпархії посиланняпро парафії УГКЦ поза межами України, де кожен вірний зможе віднайти необхідні контактні дані.
  5. Просити Отця і Главу УГКЦ та Синод Єпископів нашої Церкви про старання засновувати, там де ще цього не зроблено, структури УГКЦ на еміграції та поселеннях наших вірних.
  6. Просити Синод Єпископів УГКЦ видати довідник (каталог) парафіяльних спільнот УГКЦ,які діють поза межамиУкраїни.
  7. Висловити подяку Департаменту інформації УГКЦ за створення та наповнення інтернет-проекту «Інтерактивна карта УГКЦ» та просити і надалі його наповнювати та інформувати широко про нього, а при можливості зробити як окремий додаток.

 

Розділ ІІ. Глобальна єдність УГКЦ.

  1. Рекомендуємо парохам та адміністраторампарафій,беручи до уваги приписи Партикулярного права УГКЦ, навіть щоденно звершувати Божественну Літургію, яка є вершиною і найглибшим виявом єдності Христової Церкви та її природи.
  2. Рекомендуємо священнослужителям Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ започаткувати книгу реєстру парафіян,щоб кожен душпастир, який будує парафіяльну спільноту та якому в цьому допомагають усі вірнімогли разом творити внутрішній зв’язок між її членами.
  3. 3. Доручаємо парохам та адміністраторампарафій посилити харитативне служіння як у парафії серед парафіян, так і поза її межами.
  4. Рекомендуємо парохам та адміністраторампарафій здійснювати знайомства між парафіяльними спільнотами Архієпархії з метою обміну дарами та взаємодопомоги.
  5. 5. Доручаємо протопресвітерам, де ще цього не було зроблено, звершувати спільні богослужіння у протопресвітеріаті, здійснювати спільні прощі та інші заходи, як вияв єдності протопресвітеріату.
  6. 6. Наголошуємо протопресвітерам на важливості розроблення спільних пасторальних планів протопресвітеріату.
  7. 7. Заохочуємо протопресвітерів посилити харитативне служіння на рівні протопресвітеріату.
  8. 8. Заохочуємо вірних Архієпархії брати активну участь у спільних прощах до відпустових місць та бути активними членами своєї парафіяльної спільноти, будувати власну ідентичність і приналежність своєї парафіяльної спільноти, відчувати болі й потреби ближнього, разом переживати Божу присутність і спільний духовний досвід.
  9. 9. Просити Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського скликати засідання представників парафіяльних рад Архієпархії разом із священнослужителями, щоб нашеспільне служіння було задля спасіння душ, тобто поєднання людини з Богом у єдності спільноти дітей Божих.
  10. Просити Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського у співпраці з Пасторально-міграційним відділом УГКЦ започаткувати навчальний курс в Архієпархії для семінаристів та священників, які виявили бажання служити поза межами України.
  11. Просити Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського призначити в Архієпархіальній Курії особу відповідальну за співпрацю з парафіяльними мирянськими спільнотами.
  12. Пригадуємо та наголошуємо душпастирям та вірним Івано-Франківської Архієпархії про щоденну молитву о 21.00 год. за мир в Україні та піст кожної середи в цьому ж наміренні.

 

Даний декрет набуває чинності наступного дня після опублікування його в митрополичій газеті «Нова Зоря».

Висловлюємо щиру подяку делегатам, доповідачам та секретаріату Собору за їхню плідну працю.

 

Благословення Господнє на вас!

† д-р Володимир Війтишин,

Архієпископ і Митрополит

Івано-Франківський

 

о. В. Федун,

канцлер

 

Дано у престольному граді Івано-Франківську

при архікатедральному і митрополичому Соборі Воскресіння Христового 8 грудня 2019 року Божого

в день Свщмч. Климента, Папи.