Сьогодні, 1 січня, в Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового, що у м. Івано-Франківську, Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин рукоположив двох дияконів у пресвітерський сан.

На урочисту подію чисельно зібралися парафіяни, молодь, діти, родичі та друзі нововисвячених ієреїв, а також гості святині.

Цей день став особливим у житті для дияконів Ігоря Дзери, а також Тараса Дзяйла — префекта Івано-Франківської духовної семінарії та директора Катехитичної школи "Воскресіння", що діє при Архікатедральному соборі, адже під час Божественної Літургії вони отримали пресвітерські свячення.

Архієрейську Божественну Літургію очолив Митрополит Володимир, а співслужили йому настоятель собору — митр. прот. Юрій Новіцький, ректор Івано-Франківської духовної семінарії прот. Тарас Путько, отці проводу семінарії, а також душпастирі Тернопільсько-Зборівської Митрополії УГКЦ.

Своїм співом богослужіння супроводжував Архікатедральний хор «Воскресіння».

У часі Святої Літургії Владика Володимир звернувся до вірних зі своєю проповіддю, роздумуючи над уривком із Євангелії від Матея:

«Боже слово пропонує нам родовід Ісуса Христа. За кожним ім'ям приховане життя людини, сповнене чеснот і досягнень, що власне і є тим пригадуванням історії діянь ізраїльського народу. Рівно ж і є пригадуванням для нас діла Божого — спасіння. Сторінки Старого Завіту свідчать нам про те, що Господь долучає людину до свого плану спасіння. Він звіщає нам свою волю й очікує, що людина буде співпрацювати з Ним».

Відтак Митрополит зазначив, що з-поміж Божих співпрацівників найважливіше місце займає Пресвята Богородиця, якій Бог довірив завдання — стати Матір'ю Божого Сина через свою добровільну згоду.

«Стати Божим співпрацівником означає сказати "Так" Богові, прийняти план Божого спасіння, прийняти Євангеліє на нашій дорозі до досконалості. Хто знає, який чудовий план може мати Бог щодо нас. Якщо приймемо Його волю і будемо її наслідувати, наші імена будуть записані в новому списку імен, котрі творять історію людей Нового Завіту».

У своєму зверненні Владика Володимир також закликав просити прославленого у Різдві Господа, щоб прийняв нас та очистив:

«Нехай із цього очищення випливе таке рішення: "Господи, я тут і хочу сповнити Твою волю для спасіння моєї душі і спасіння світу"».

Наприкінці проповіді Архієрей закликав посилено молитися за українське військо, а також за перемогу України у війні та за настання справедливого миру в наші країні.

Незадовго, після Херувимської пісні, настав особливий момент — Владика Володимир уділив Таїнство Священства дияконам Тарасу та Ігорю.

Згідно із Чином поставлення ієреїв, кандидати у священство зачитали визнання Віри, а відтак Архієрей промовив молитви пресвітерських свячень й облачив дияконів у священичі ризи: єпитрахиль, пояс, нарукавники, фелон. Також новоієреї отримали служебник та чашу.

Після Божественної Літургії в соборі лунало Многоліття. Відтак до всіх присутніх у храмі, зокрема до Митрополита Володимира, звернувся нововисвячений о. Тарас Дзяйло:

«Дякую Богові за день, до якого Він мене провадив. Висловлюю вдячність всім, хто за мене молилися на цій довгій дорозі до священства. Дякую, Владико, за Ваше благословення та за уділення Таїнства Священства».

«Сьогодні у Євангелії ми чули про родовід Ісуса Христа, але він не закінчився, а продовжується в духовному значенні. Сьогодні, Владико, Ви для Ісуса Христа придбали двох духовних синів, які надалі будуть робити інших людей синами й дітьми Божими», — зазначив новоієрей наприкінці свого слова.

На заклик Архієрея моління завершилися духовним гімном України "Боже Великий, Єдиний", а одразу після цього Митрополит уділив всім своє архієрейське благословення.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ