У вівторок, 3 січня, в Івано-Франківській Архієпархії відбулося засідання Пресвітерської ради, яке проходило в приміщенні духовної семінарії. Захід очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Засідання розпочалося зі спільної молитви, яку очолив Високопреосвященний Владика Володимир, а відтак продовжилося реєстрацією присутніх на події. Незадовго Владика Володимир передав слово віцеканцлеру о. Ігорю Сачкову, який зачитав протокол попереднього засідання Пресвітерської ради.

Згодом до священнослужителів зі своїм словом звернувся Митрополит Володимир:

«Від останнього нашого зібрання, яке проходило 5 жовтня 2021 року, сталося дуже багато подій в Україні, розпочалася війна. Насамперед висловлюю вдячність нашим парохам і всім священникам, адже ми спільно ще з перших днів війни почали допомагати нашим військовослужбовцям та тим людям, які були в потребі. Ми приймали дуже багато вимушено переселених осіб та надавали їм прихисток, гуманітарну допомогу. Цей час війни об'єднав всіх нас, нашу Україну, від сходу до заходу».

Продовжив Архієпископ свою промову закликом для душпастирів, щоб вони духовно опікувалися всіма тими, кому війна завдала душевних ран:

«Кожного із нас зачепила війна, наші серця болять, адже ми поховали багато молодих людей — наших воїнів! Вони пожертвували своє життя на вівтар Батьківщини — України. Закликаю всіх священників активізовуватися на наших парохіях, оскільки, як духовні особи, ми зобов'язані допомагати нашим воїнам також і духовно, коли вони повернуться до своїх домівок із фронту, адже багато із них матимуть душевні рани. Тож ми молимося за наших військових і просимо Бога, щоб всі вони повернулися додому живими і здоровими».

Відтак Архієпископ передав слово Судовому вікарію — прот. Віталію Токару, який розповів пресвітерам про Синод Єпископів УГКЦ, який відбувався у період із 15 по 17 липня 2022 р. у Перемишлі.

«Наші синоди останні два роки проходили в режимі онлайн у зв'язку з пандемією. Цьогоріч Синод Єпископів мав відбутися у Києві, але через війну довелося перенести його до Перемишля, що у Польщі. Головна тема Синоду у Перемишлі — "Соборність і синодальність". Ця назва означає "Іти разом": попереду йде пастир — Глава Церкви, далі — єпископи, а за ними йде народ Божий, тобто пресвітери та наші вірні. Також на Соборі були підняті питання, які стосувався сучасних викликів війни», — зазначив о. Віталій Токар.

Пізніше Судовий вікарій зачитав постанову Синоду, в якій сформовано заклик для духовенства, богопосвячених осіб та вірних щодо посиленої особистої та спільної молитви, посту, діл милосердя за стражденних і знедолених людей, а також визволення нашого народу. Відтак о. Віталій наголосив на інших постановах, у яких заохочується до душпастирської опіки та християнського супроводу для тимчасово переселених осіб, а також для військовослужбовців.

Після промови о. Віталія Токара, Владика Володимир продовжив робоче засідання, в ході якого Пресвітерська рада обговорювала питання порядку денного.

Варто зазначити, що у кожній єпархії повинна бути утворена Пресвітерська рада, тобто зібрання священників, які представляють пресвітерій, завданням якої є допомагати єпархіальному Єпископові своєю порадою згідно з приписами права в тих справах, які стосуються потреб пастирської діяльності та добра єпархії (кан. 264 ККСЦ).

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ