У вівторок, 3 січня, вперше у 2023 році у приміщенні Івано-Франківської духовної семінарії відбулися збори протопресвітерів, які очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин.

Зібрання розпочалося спільною молитвою, яку очолив Високопреосвященний Владика Володимир, а опісля відбулася реєстрація присутніх на зборах.

Відтак до каплиці духовної семінарії завітали учасники «Пласту», які передали Архієрею та всім присутнім на зборах Вифлеємський Вогонь Миру. В цьому часі Митрополит Володимир подякував пластунам за їхню місію та поблагословив на прийдешні Різдвяні свята:

«Щиро дякуємо вам, пластуни, за вашу велику місію! Не можемо забути, як ще минулого року ваш полеглий керівник Назарій Лугарєв ділився із нами цим Вифлеємським Вогнем любові, світла та добра. Ми його, як воїна, у цю світлу хвилину споминаємо та дякуємо йому за все, а також молимося за всіх тих, хто віддав своє життя на вівтар Батьківщини. Сьогодні бажаємо, щоб Всемилостивий Господь освітлював усіх нас тим світлом миру та любові, а також нашу Батьківщину».

Після цього слово мали п. Христина Перцович та п. Світлана Бабушкіна, які є представниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Під час своєї доповіді представниці даного органу влади закликали дотримуватись пожежної безпеки у храмах, а також розповіли про працю та нові виклики, які постали перед працівниками ДСНС у часі війни.

Також, у ході звернення, представниці державного органу закликали не перевантажувати електромережу у час постачання електроенергії, не ставити генератори у закритих приміщеннях, тому що є випадки загибелі людей внаслідок порушення техніки безпеки використання генераторів. Крім того, зазначили, що на даний час часто виникають пожежі у зв’язку з неправильним використанням альтернативних джерел обігріву.

Незадовго Владика Володимир закликав дотримуватись правил техніки безпеки задля збереження людського життя, а опісля подякував п. Світлані та п. Христині й всім рятувальникам за їхню місію і самовіддану працю.

Далі слово передали п. Ігорю Кінашу, керівнику відділу внутрішньої політики Івано-Франківської міської ради, який подякував за співпрацю Церкви та органів державної влади. Згодом п. Ігор повідомив, що в деяких храмах, які входять до Івано-Франківської ТГ, вже функціонують укриття.

Продовжились збори зверненням Генерального вікарія Івано-Франківської Архієпархії – митр. прот. Степана Балагури, який наголосив, щоб парафії, які бажають облаштувати у себе пункт обігріву, зголосилися до 5 січня та подали необхідну інформацію в канцелярію Архієпархії до о. Ігоря Сачкова.

Відтак Митрополит Володимир закликав втілити в реальність цю ідею, оскільки вірні знають, де розташовуються храми та можуть і повинні приходити до храму як і на молитву, так і в разі інших потреб.

Наступною частиною зборів стали духовні роздуми про особу єпископа Івана Лятишевського, якими ділився з учасниками зібрання о. Іван Мачкодера.

Згодом слово мав о. Степан Балагура, який наголосив на потребі заснування парафіяльних «Карітасів».

Спільне засідання продовжилось зверненням міського голови м. Івано-Франківська п. Руслана Марцінківа, який повідомив, що зросла кількість загиблих військових, тому попросив про духовний супровід та опіку над сім’ями загиблих, котрі дуже важко переживають втрату своїх рідних. Міський голова також попросив, щоб священники зголосились щодо облаштування при парафіях прихистків для потребуючих.

Також пан Руслан заохотив священнослужителів заангажувались в опіку самотніми людьми, а також, в разі потреби, подавали інформацію про парафіян, які є у потребі, щоб соціальні служби могли допомогти таким людям. Також міський голова повідомив, що в Івано-Франківській ТГ є вже близько 600 демобілізованих військовослужбовців, які також потребують духовної опіки та реабілітації, а міська влада відкрита до співпраці у цьому напрямку.

Надалі слово передали о. Михайлу Дзулю, референту Бюро УГКЦ з питань екології в Івано-Франківській Архієпархії, який оголосив про проведення екосоціальної акції «Зігрій вбогого світлом Стрітенської свічки» та заохотив придбати приготовані для цього свічки. Їх можна отримати в Навчальному корпусі Архієпархії на 7 поверсі у 702 кабінеті, вул. Гарбарська, 22. Також можна звертатись за номером тел. 0680503578 – о. Михайло Дзуль. Священнослужитель зазначив, що кошти потрібно повернути до кінця лютого, щоб на початку Великого Посту вони були спрямовані на підтримку соціальної їдальні для бідних.

Незадовго о. Володимир Чорній, директор БО «БФ «Карітасу Івано-Франківськ»,  попросив підтримати дану акцію, але також розвивати інші соціальні ініціативи в парафіях, зокрема закликав підтримувати сім’ї загиблих військових.

Продовжилось засідання доповіддю о. Василя Гоголя, голови Літургійної комісії, який розповів про третю частину Божественної Літургії, зокрема про устав її звершення. Після доповіді священнослужителі могли поставити запитання о. Василю, які стосуються служіння Божественної Літургії, та отримати на них відповідь.

Наступним слово мав віцееконом Архієпархії о. Віталій Максимів, який доповідав про діяльність Гуманітарного координаційного центру Архієпархії. Отець Віталій розповів, що 34 000 осіб скористалися пільговими послугами в Лікувально-діагностичного центру св. Луки, поселенням та харчуванням в будинках Архієпархії скористалось близько 3800 осіб, а також було роздано близько 8 тисяч продуктових наборів.

Далі священнослужитель зазначив, що після Різдвяних свят буде розповсюджуватись гуманітарна допомога від італійського проєкту «Разом з Україною». Також віцееконом попросив визначитись стосовно відповідальних осіб від протопресвітеріатів, які будуть займатися розповсюдженням даної допомоги та визначити конкретні центри видачі цієї допомоги.

Крім того, о. Віталій Максимів зазначив, що можна подавати соціальні проєкти, наприклад, щодо облаштування так званих «пунктів незламності», приміщення для тимчасового проживання вимушеного переселених осіб. Розгляд таких проєктів відбувається до 31 березня цього року. Отець Віталій також попросив підтримати фонд взаємодопомоги Архієпархії через закупівлю речей щоденного вжитку.

На завершення своєї доповіді віцееконом повідомив, що у 2023 році є запланований проєкт «Клініка на колесах», яка надаватиме медичні послуги всім охочим. Така рухома клініка зможе виїжджати на парафії та безкоштовно обстежувати потребуючих.

Відтак протопресвітер Галицький о. Ігор Броновський повідомив про етап підготовки до приїзду Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава до храму Різдва Христового, що у м. Галич. Протопресвітер повідомив, що Архієрейська Божественна Літургія, яку очолить Патріарх, відбудеться 9 січня 2023 року об 11:00 год.

Владика Володимир пригадав, що 15 лютого відбудеться єпископська хіротонія владики-помічника Миколи Семенишина в Архікатедральному соборі Воскресіння Христового. На наступні збори оргкомітет повинен представити напрацювання щодо організації хіротонії Єпископа-помічника Івано-Франківської Архієпархії.

Після цього о. Роман Микієвич повідомив, що у четвер, 5 січня, о 9 год в с. Підпечери відбудеться заупокійна Літургія за о. Петром Скрипником, якого пам’ять вшановуватимуть на 40-й день з дня відходу у вічність.

Наприкінці спільної зустрічі Митрополит Володимир привітав ювілярів. Збори протопресвітерів завершились спільною молитвою.

Наступні збори протопресвітерів та розколяда відбудуться 7 лютого 2023 року Божого.

 Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ